Sa ushqim na nevojitet gjatë ditës?
Një nga pyetjet kryesore te ekspertëve botërorë të shëndetësisë është se sa ushqim është e nevojshme që të konsumohet gjatë ditës ?
Nevojat kalorike për ushqim varen nga disa faktorë siç janë mosha,gjinia,profesioni,kushtet atmosferike dhe gjendjet fiziologjike si menstruacionet,shtatëzënia,laktacioni dhe lehonia.
loading...
Duke u bazuar në disa kritere,OBSH (Organizata Botërore e Shëndetësisë) ka formuluar të ashtuquajturin Mashkullin Standard dhe Femrën Standarde .
Mashkulli Standard është 25 vjeç,i gjatë 175 cm, me peshë 75 kg, i cili punon 8 orë prej të cilave 4 orë rrin ulur dhe 4 orë qëndron në këmbë,jeton në temperaturë 20 C, ecë 5-10 km në këmbë dhe i nevojitën 2900 cal (kalori).
Femra Standarde është e gjatë 168 cm, me peshë 58 kg,kushtet tjera vlejnë si për mashkullin standard, dhe i nevojiten 2100 cal .
Vlerat kalorike te njeriu varen edhe nga mosha:
- njerzët e moshës prej 35-55 vjeç vlerat kalorike për ushqim u bien për 5 % ,
- prej 55-75 vjeç vlerat kalorike u bien për 8 % ,
- mbi 75 vjeç vlerat kalorike u bien për 10 % .
Sipas Hermonit-ekspert i ushqimit, në ushqimin e përditëshëm të njeriut duhet të jenë prezente:
- drithërat dhe produktet e tyre 35 % ,
- yndyrnat dhe vajrat e ndryshme 10 % ,
- mishi i peshkut,vezët 15 % ,
- qumështi dhe produktet 15 % ,
- pemët dhe perimet 15 % ,
- sheqernat dhe koncentratet 10 % .
Sipas disa statistikave në botë ekzistojnë mbi 400 milionë njerëz që vuajnë nga uria,ndërsa në vende të zhvilluara ka shumë njerëz që vuajnë nga majmëria -marrja e tepërt e materieve ushqyese.